Wie zijn wij?

17 Mar

Wie zijn wij?

* anders gezegd: wie zit er achter dit initiatief?

De vraag word ons vaak gesteld, dus het leek ons dringend hier een antwoord op te geven, om het verhaal te vertellen van de vrouwen die dit project hebben gelanceerd. Vooraleer we ons één voor één voorstellen willen we nog eens duidelijk maken dat ons initiatief gedragen word door vrouwen, moeders of toekomstige moeders die geraakt zijn door de agressie en mishandeling omtrent de zwangerschap en bevalling.

Wij zijn geen rechtsorganisatie, nog een georganiseerd collectief…

Wij vormen tegenwoordig een team van 8 vrouwen. Wij handelen hier als geëngageerde vrouw. We vertegenwoordigen geen enkel specifiek beroep, noch willen wij een specifiek beroep aanklagen. Het is de praktijk die we aanklagen, niet de betrokken personen of beroepen.

Hiervoor geven wij het woord aan andere vrouwen (en mannen ook!) om hun stem te laten horen.

* Een korte voorstelling:

– Den, 34, Belgische van Cambodjaanse oorsprong, moeder van twee kinderen, in België geboren (3,5 jaar en 9 maand), « eentje bij een vroedvrouw thuis en de andere een thuisbevalling. »

– Lucia, 26, française, moeder van twee kindjes (2 jaar en 6 maand) maakte een gerespecteerde bevalling door in een privéziekenhuis en een tweede in een algemeen ziekenhuis met als resultaat « een fiasco van agressie en incompententie. »

– Hélène, 28 jaar, française, moeder van 3 kinderen « alledrie geboren in het ziekenhuis in een volkomen ontkenning van mijn wensen. Elke bevalling was volledig anders, maar elke bevalling was onpersoonlijk. »

– Laura, Belgische, woonachtig in Afrika. Moeder van twee kinderen, de eerste geboren in het ziekenhuis « zonder keuzevrijheid noch rekening met mijn wensen, de tweede een vrije geboorte thuis. » Schrijfster.

– Angelina, afkomstig van de Catalaanse Pyreneeën, vertaler en muzikante. Moeder van weldra 4 kinderen (12 jaar, 2 jaar, 1 jaar en een baby’tje die zich weldra zal presenteren). Twee overgemedicaliseerde geboortes « bij de eerste wist ik niet beter, voor de tweede heb ik een enorme traumatische ervaring achter de rug door de onmenselijke behandeling, de twee volgende thuis. »

– Julie, 33, Belgische, geboren tijdens een bevalling die op onmenselijke manier werd geleid. « Ik ben agronome van opleiding. Het gebrek aan respect voor de vrouw tijdens zwangerschap en bevalling is dusdanig dat ik militant geworden ben, en doula. » 🙂

– Vanessa, 34, Française, mama van een dochtertje van 4. Een eenzame bevalling, met postpartum bloedingen, en een moeilijke postnatale periode met markante psychologische, sexuele en fysieke gevolgen. « Een post traumatische shock, men heeft mij berooft van mijn lichaam en mijn bevalling. Ik werd ondersteund door de organisatie Maman Blues die informeert over moederleed en ik ben aanhanger van deze associatie. Dit onderwerp is een waar taboe. Een gevecht om taboes te doorbreken, gehoord en gerespecteerd te worden. »

– Deena, 25, Belgische, mama van een zoontje van 2,5, geboren via een spoedeisende keizersnede. « Ik heb mijn bevalling zeer slecht beleefd en de relatie met mijn zoon is heel ingewikkeld. » en een dochtertje van 17 maand: « een vaginale bevalling na keizersnede die me terug heel deed voelen in mijn lichaam en de wetenschap dat ik wel natuurlijk kan bevallen. Toch voelde ik mij doorheen de zwangerschap niet verzorgd als vrouw, maar eerder als een beschadigde baarmoeder, met als kers op de taart een overgemedicaliseerde bevalling. » 

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s

%d blogueurs aiment cette page :